Hoe gebruik je een jumpstarter en hoe gebruik je startkabels?

Hoe gebruik je een jumpstarter en startkabels?

Het is van belang dat je jumpstarters en startkabels op de correcte manier gebruikt. Zo voorkom je namelijk schade aan jouw voertuig en apparatuur. Maar hoe gebruik je een jumpstarter en startkabels? Op deze pagina leggen wij uit hoe jij een deze apparaten gebruikt op een accu. Let wel op, dit is een globale uitleg. Sommige jumpstarters werken namelijk anders dan andere. Kijk daarom in de handleiding van de jumpstarter voor een gedetailleerde uitleg over het opstarten.

Hoe gebruik je een jumpstarter?

Een jumpstarter is een apparaat met een ingebouwde accu en kabels. Bij het gebruik van een jumpstarter heb je dus geen ander voertuig nodig om jouw accu op te starten. Dit is wel het geval wanneer je startkabels gebruikt.

Voordat je de jumpstarter wilt gebruiken moet je het desbetreffende voertuig uitzetten. Zo voorkom je namelijk schade aan het voertuig als er iets mis gaat. Vervolgens sluit je de jumpstarter aan. Dit doe je door de rode jumpstarterkabel aan te sluiten op de plus pool van de accu. Vervolgens moet je de zwarte kabel aansluiten op de min pool van de accu. Bij sommige jumpstarters kan je de minpool ook aansluiten op het blank metaal onder motorkop. Nadat de kabels aangesloten kan je de starthulp aanzetten en het voertuig weer opstarten. Hierbij raden we je aan om de jumpstarter 5 minuten aangesloten te laten zitten. Vervolgens ontkoppel je de jumpstarter door eerst de zwarte kabel en daarna de rode kabel te ontkoppelen. Daarna kan je weer verder met varen of rijden

Hoe gebruik je startkabels?

Het gebruik van startkabels is complexer dan het gebruik van een jumpstarter. Hierbij heb je namelijk een andere auto nodig om jouw accu te starten. Voordat je de accu weer gaat starten moet je beschikken over de juiste startkabels. Als jij een dieselauto hebt kan je geen benzineauto startkabels gebruiken. Deze zijn namelijk dunner dan dieselauto startkabels en kunnen hierdoor doorbranden. Dieselauto startkabels gebruiken bij een benzineauto kan wel.

Stap 1: Vóór het gebruik

Voordat je de startkabels gebruikt moet je de hulpauto met de neus schuin naast de pechauto zetten. Zo zorg je ervoor dat de kabels lang genoeg zijn voor gebruik. Daarnaast moet je de pechauto volledig uitzetten en kan je de auto’s aan elkaar koppelen.

Stap 2: Startkabels bevestigen

Het bevestigen van de startkabels doe je door de rode startkabel met de klem aan te sluiten op de plus pool van de pechauto. Vervolgens sluit je het andere uiteinde aan op de plus pool van de hulpauto. Wanneer de rode kabels goed vastzitten sluit je de zwarte startkabel eerst aan op de min pool van de hulpauto. Dit doe je daarna ook bij de min pool van de pechauto.

Stap 3: Start beide auto’s

Nu de startkabels bevestigd zijn kan je de hulpauto starten. We raden je aan deze auto 5 minuten te laten draaien voordat je de pechauto opstart. Zo verklein je namelijk de kans op accuschade bij beide auto’s. Na 5 minuten kan je de pechauto starten en deze auto ook 5 minuten laten draaien.

Stap 4: Verwijder de kabels

Allereerst verwijder je de zwarte kabel bij de pechauto en daarna de zwarte kabel bij de hulpauto. Vervolgens verwijder je de rode kabel in dezelfde volgorde als de zwarte auto en kan je weer gaan rijden!

Meer te weten komen over jumpstarters?

Wat is een jumpstarter en waarom heb je een jumpstarter nodig?

Een jumpstarter, startbooster, accu starter of starthulp is een draagbaar apparaat dat voorzien is van een accu met ingebouwde startkabels. Een jumpstarter beschikt over een kleine krachtige accu die op één moment veel stroom kan afgeven om een accu op te starten. Hierdoor krijgt jouw auto-, vrachtwagen-, motor of bootaccu een schok waardoor deze accu weer tot leven komt. Een jumpstarter zorgt er dan voor dat je zonder te veel problemen weer (verder) kunt rijden.

Welke jumpstarter voor auto, vrachtwagen, motor en boot?

Het type voertuig dat je hebt bepaald voor een groot gedeelte welke jumpstarter je nodig hebt. Hierbij geldt, hoe hoger het PK, hoe groter het vermogen van de jumpstarter. Een persoonswagen of motor heeft genoeg aan een kleine portable jumpstarter of jumpstarter. Denk hierbij aan de Tacklife T6. Een vrachtwagen heeft door de zwaardere accu ook een grotere en zwaardere jumpstarter nodig zoals bijvoorbeeld de Powerstart 1224.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een jumpstarter?

Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een jumpstarter of startbooster. Hierbij moet je vooral letten op de toepassing. Het voltage van de jumpstarter moet allereerst hetzelfde zijn als het voltage van de accu in jouw voertuig. Ook moet je voor de aanschaf weten wat voor soort accu je hebt. Is dit een lood, AGM, gel of lithium accu? Tot slot moet je ervoor zorgen dat de jumpstarter over genoeg startvermogen beschikt om jouw voertuig op te starten.